Wauw, Cartagena! Wederom een plek in Colombia waar ik weg van ben!! De kleuren , het Caribische klimaat, de stad vol leven en vol salsa en wederom met supertof gezelschap! Ik had me geen betere afsluiting kunnen bedenken van mijn rondreis door Colombia..

Op vrijdagavond kom ik om 22.15 uur aan in mijn hostel La Republica. Ik had dit geboekt op aanraden van andere backpackers die ik tijdens mijn reis sprak, maar had me er verder nog niet in verdiept. Als ik aankom giet het van de regen. Binnen word ik gelijk vrolijk door de nette en kleurrijke uitstraling met alle soort van Portugese tegeltjes en de fijne ruime slaapzalen. Hier heb je echt veel privacy, doordat je met een muur gescheiden bent van de anderen. Een soort eigen minikamertje, met airco, eigen stopcontact en extra ruimte! Ideaal! Al snel wordt het droog en als ik erachter kom dat ik een supergoede locatie heb in het historische centrum en zich aan het eind van de straat twee salsabarren bevinden, spring ik onder de douche en loop ik om 11.00 uur in het oude centrum van Cartagena.

Op Plaza de la Aduana (in het verlengde van het plein met de Clock Tower) geniet ik van een optreden van Mr. Black ‘El Presidente’ met 10-koppige band. De Colombianen gaan los op de geliefde reggaeton/urban. Terwijl ik dit typ zoek ik hem even op op Google, YouTube en Spotify en jawel het is geen onbekende. Het is een champeta-zanger uit Cartagena. Hij trad in 2014 ook op tijdens de Antilliaanse Feesten net over de grens in België, toevallig net het jaar waarop ik er was. Misschien zegt jullie het lied ‘El Serrucho’ of ‘Vivo Por Ti’ wat? Vrolijke zomerse muziek! Lang leven Spotify, want geloof me, YouTube kun je in dit genre gerust overslaan 😉

Het is zo’n avond waarop ik geniet van alles en iedereen om me heen. Van het alleen een club binnengaan en me weg vinden in plekje vinden, dansen, drankje en aan de praat raken met anderen.. In dit geval was de avond van de Argentijnse mensen. Hierna door gelopen naar de salsabar Crazy Salsa. Klein, knus en een geweldige sfeer! Ik word gelijk aangesproken door een spontane Argentijnse vrouw en sluit de rest van de avond bij hen aan. De live band is fantastisch! Je ziet alle bandieten enorm genieten en de een na de ander komt het podium op om even een nummertje mee te doen. Heerlijk!

Samen met de Engelse waar ik samen mee ben gereisd vanaf Costeno Beach verkennen we de volgende dag Cartagena. We starten met de Free Walking Tour, wederom een aanrader! Zelfs met weinig slaap zeer interessant! We horen veel over de geschiedenis van de stad, over de Spanjaarden, de slavernij, historische elementen in het oude centrum en we zien en horen over de stadsmuren.

Hierna gaan lunchen in een vegetarisch restaurantje wat Girasoles heet. Zoals hier vaker, het menu van de dag, wat bestaat uit soep, sap en een gerecht. En dat in dit geval voor maar 10.000 COP (wat op dit moment nog geen 3 euro is).

Hierna bestaat de middag uit slenteren en genieten van het oude centrum met zijn koloniale panden, kleuren, bloemen en…. niet te vergeten de verkopers. Tip: Zorg dat je een hoed en zonnebril op hebt en water, cola en bier in je handen hebt 😉 Er zijn mensen die zich hier aan irriteren, ik moet zeggen dat ik me er niet echt aan gestoord hebt. Of zijn mijn oprecht gemeend en vriendelijke ‘no gracias’en gewoon overtuigend? Het doet er niet toe, ze zijn er, naast de vele prostituees. Gek genoeg sta ik daar ook gewoon niet zo bij stil of houd ik me er niet zo mee bezig.

Die avond spreek ik af met de Australische man waar ik samen met de Oostenrijkse meiden mee in Tayrona National Park was. Hij is hier het weekend op bezoek bij een Zwitserse vriend die hier een maand Spaanse lessen volgt. Ook gaat er nog een Chinese mee, die ook Spaanse lessen volgt in Cartagena. Het blijkt een supergezellig groepje te zijn! We spreken af en eten in de gezellige wijk Getsemani (op loop afstand van het oude centrum en beide veilige buurten). Hierna lopen we naar het oude centrum waar we nog wat drinken op een terrasje. Soms heb je dat, dan klikt het gewoon vanaf de eerste minuut en heb je veel lol en goede gesprekken. Hierna gaan de mannen naar huis en de vrouwen dansen. De salsabar Crazy Salsa zorgt weer voor gezelligheid en leuke dansjes. Leuk om te zien dat mensen die salsa nog niet zo goed kennen en ook heel blij van worden!

De volgende ochtend gaan we met zijn vieren ontbijten en zo brengen we de dag door in een park en op het strand Playas de Marbellas. Het is een lokaal strand, niet zo druk en op loopafstand. Voor 10.000 COP zitten we alle vier lekker op een stoel in de schaduw. Het water is niet echt verkoelend maar wel heerlijk. In ieder geval blijft er altijd iemand bij de spullen. Een heerlijke relaxte middag met fijne gesprekken en qua temperatuur een stuk aangenamer dan in de stad zelf.

Op weg naar het centrum eind van de middag zijn er heel veel kinderen aan het vliegeren. Een mooi gezicht!

We gaan eten bij La Cevicheria op aanraden van veel mensen. Ceviche (met garnalen) vind ik sinds ik dit in Cali geproefd heb, heerlijk en ik kijk er erg naar uit! De Ceviche van Cali (gewoon op de straat) wint, maar het is lekker eten. Wel iets prijziger. Vervolgens zijn we precies op tijd om de zonsondergang te zien (die het laatste stukje in de wolken verdween) aan het water.  Genieten van het uitzicht met een koud lokaal biertje (Club Colombia)!

Even thuis douchen en vervolgens gaan we lekker met een biertje en wijntje uit de lokale slijterij op de muur zitten. Hier waait het lekker en het is een rustige plek. Op de achtergrond hoor je wat loungemuziek van Café del Mar (het enige café op de muur).
Tot slot een terrasje bij salsabar Donde Fidel. Ik neem afscheid van de Australische man die de volgende dag begint aan de 5-daagse zeiltocht naar Panama via de San Blas eilanden. De anderen moeten morgenochtend weer naar Spaanse les, hen zal ik morgenmiddag of avond nog zien.

Als de anderen besluiten dat het mooi geweest is, ga ik toch nog even binnen in de bar kijken. Binnen is het een echte Cubaans ogende tent, die vol hangt met fotolijsten en waar jong en oud zit en waar tussen de tafels en stoelen door gedanst wordt. Het is al minder druk want het is zondagavond. Ik heb leuke dansjes en wordt heel blij van de goede Chileense danser die ook ‘salsa en linea’ danst (de salsastijl waar ik het liefst in dans). Als alle krukjes en tafels dan echt opgestapeld langs de kant staan, loop ik moe maar voldaan naar huis.. Wat een topdag!! Een dag met een gouden randje 🙂

Mijn laatste dag Cartagena doe ik lekker op het gemakje. Ik heb een goede review gelezen over Ely Café De La Casa (Calle 7 #2-50) in Boca Grande (het gedeelte met de hoge hotels). Hier kun je een heerlijke maaltijdsalade eten en de wifi is heel snel. Ik ga er met de taxi heen (7.000 COP) of Uber (5.000 COP) en neem mijn laptop mee. Ik schrijf twee blogs en geniet van een heerlijke maaltijdsalade. Zeker een aanrader!

Vervolgens ga ik weer met de taxi terug en loop ik nog wat door het oude centrum en koop wat kleine souvenirtjes. Eind van de middag heb ik met de anderen afgesproken bij Abaco. Dit is een sfeervol klein boekwinkeltje met heerlijke koffie. Deze koffie wint het misschien nog wel van de Juan Valdez koffie, die bij mij vanaf dag 1 met stip bovenaan stond. Er zijn binnen wat tafeltjes (hard praten is niet gewenst) en ook zijn er twee tafeltjes buiten. Wij zitten buiten wat maar goed is ook, want we hebben enorme gesprekken. Bijzonder hoe je op reis ineens in relatief korte tijd enorm de diepte in kunt gaan.

We zitten zelfs zo te kletsen dat we maar besluiten gelijk door te gaan voor het avond eten. Inmiddels zijn e nog wat andere van de Spaanse les aangesloten (een Duitse/Italiaanse man en een Noorse jongen). We eten dit keer weer in Getsemani. Hoogtepunt van de avond is de 20 minuten die we besluiten alleen in onze eigen moedertaal te spreken. Gek om elkaar toch te kunnen volgen Vooral het Zwitsers Duits, Noors en Nederlands is goed onderling te volgen. Italiaans gaat ook nog, maar dat Chinees… man man man, daar kan ik echt niks van maken. Het levert in ieder geval hilarische situaties op en ik merk dat het enorm lastig is om in je eigen taal te blijven praten terwijl je andere talen hoort. Uiteindelijk dan toch echt tijd voor afscheid. Gek.. Voelt alweer zo vertrouwd. Wie weet, komen we elkaar op een dag nog eens ergens tegen 😉

De volgende ochtend vlieg ik vroeg in de ochtend terug naar Bogota en ik breng de dag door in Bogota. Wat een verschil met de eerste dagen. Ik ken de weg nu in de wijk, ik kan al een soort van gesprekje houden met de taxichauffeur en ik voel me helemaal op mijn plek in hetzelfde land als waar je een maand geleden nog wat onwennig om me heen keek. Wennen gaat snel en genieten gaat nog veel sneller!

Ik kijk terug op een fantastische reis vol afwisseling, zowel van landschap en stad/natuur, maar ook de afwisseling van verschillende emoties. Een reis vol ervaringen, hangmatuurtjes, ontmoetingen, genietmomentjes, wiebelmomenten, leermomenten, avontuur, Club Colombia’s, mula’s, rivieren doorsteken, bananenpannenkoeken  modder, wandelingen, zweten, onder de indruk zijn, mooie gesprekken, zingen, kampvuur, strand, uitdagingen, verwonderen en onvergetelijke herinneringen!

Ik wil graag iedereen bedanken die een aandeel heeft gehad in deze reis, ter plekke of op afstand. Bedankt ook voor de lieve, leuke en grappige reacties op mijn blogs. ik werd er iedere keer weer blij van.

En terwijl ik dit schrijf in mijn hostel in Bogota hoor ik ondertussen live muziek van iemand spelend op z’n gitaar, met prachtige zang. Gewoon in het hostel.. Gewoon omdat het kan! Zou dat het zijn wat me zo aantrekt in reizen? Dat gewoon alles kan? Tja, mijn website heet natuurlijk niet voor niks endlessfreedom.nl. 

Ik denk dat het een goed teken is als je met een grote glimlach even zucht omdat het er weer op zit.. Een glimlach omdat het zo ongelofelijk fijn was, maar ook een glimlach omdat ik weet dat het thuis ook weer goed en fijn is. Wat ben ik toch een bofkont!! 🙂

12 comments

 1. Middenin Parijs droom ik even weg bij jouw laatste blog van deze prachtige reis! Bedankt voor het delen van je mooie ervaringen. Tot snel! X

 2. Je foto’s waren prachtig, de kleuren van de huizen en het groen van het landschap. Heb je er nog meer? Een ding moet me van het hart: je gaat heerlijk eten ergens en je eindigt met “een aanrader” . Hoe had je dat gedacht? Misschien een receptje? Ik wens je een goede thuisreis en veel napret!

 3. Fraai beschreven, met schitterende foto’s ondersteund! Een indrukwekkend en heel duidelijk intens beleefd pakket herinneringen in de knip! Vette complimenten en dank dat we, op afstand, daar van mee mochten genieten.
  Al lezende zagen wij weer flarden van onze backpacktrip per trein door Europa van vorig jaar op ons netvlies. Ook wij ervoeren toen de geweldige respectvolle en leuke ambiance in de hostels, waar wij (70+’ers!) te maken hadden met “collega-reizigers” die zo’n 40 á 50 jaar jonger waren als ons! “Oeps, waren we maar……!” Maar ja, 40 á 50 jaar geleden had de globalisering nog niet de omvang van nu! Jij bent op tijd gestart met je carrière als globetrotter.
  Wel thuis en veel napret!!

  Annie en Theo de Badts.

  1. Bedankt voor de leuke reacties Theo!! Super! En wat gaaf dat jullie een backpacktrip door Europa met de trein hebben gemaakt. Blijven doen 🙂 Groetjes en tot ergens in Razzmatazz waarschijnlijk.

 4. Ik sluit me aan bij de vorige schrijver, vroeger niet de moed gehad om dit te ondernemen , maar nu dubbel genieten van jouw verhalen, bedankt.

Geef een reactie