Wat doe je als je in Nederland salsa danst en in Colombia bent? Juist, dan ga je naar de salsa-hoofdstad van de wereld: Cali. Kun je er ook een goed tijd hebben als je niet van dansen houdt? Je leest het hieronder.

Aangekomen in Cali met de taxi naar het hostel. Er gaan tot 20.00 uur bussen, maar ik land om 21.00 uur dus pak ik de taxi. Ik heb een bed geboekt in El Viajero, een bruisend hostel voor (jonge) backpackers. Er is een zwembad, een bar, hangmatten, strandstoelen en er worden vanuit hier verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er iedere dag een gratis yogales en salsales en kun je verschillende tours boeken. Ook kun je ’s avonds met een groepje mee naar een salsaclub.

Een voorbeeld van de dagelijkse activiteiten bij hostel El Viajero

Aangezien ik in Nederland wekelijks geniet van salsa dansen en Cali als salsa hoofdstad wordt gezien, kom ik hier voornamelijk om te dansen. En dus fris ik me op en ga ik mee naar Tin Tin Deo. Een salsa club waar ook veel toeristen komen. Het is er gezellig en er wordt alleen maar salsa muziek gedraaid. Yes! Ik doe verschillende dansjes, geniet en probeer de salsastijl van Cali (Salsa Caleno) te volgen. Het lukt best aardig, alleen het snelle voetenwerk laat ik maar aan de locals over ;). Daarnaast dansen ze hier ook Salsa Choke, het best te omschrijven als een mix van salsa en hiphop. Erg leuk! Ook als je niet danst is dit een prima plek voor een drankje en een dansje.

De volgende ochtend kies ik na het gratis ontbijt ervoor om mee te gaan met de streetfoodtour van Callejeros Tours (Facebook: Callejeros Cali). Ook een gratis tour met na afloop een tip van 30.000 pesos. Zo lopen we door Cali met wat stops en uitleg over de stad.

Parque Artesanal – Lomo de la Cruz

Onderweg proeven we lokale gerechtjes en drinken we lokale drankjes. Met ijs, met vruchten enz. Heerlijk!

Het ziet er uit als een tomaat, maar proeft als een aardappel met zout en limoen erop. De naam ben ik helaas vergeten…

Het grootste gedeelte van de tour vindt plaats op de markt. We proeven veel verschillende soorten fruit, vlees, kaas, vruchtensappen en koffie. Ik denk dat we in totaal wel 30 verschillende lokale lekkernijen proeven. Heerlijk! En dat voor maar 30.000 peso’s (ongeveer 9 euro). Zeker een enorme aanrader!

De ineens grote markt vol geuren en kleuren. Wat een feest!

De middag relax ik in het hostel.
En om 19.00 uur doe ik mee met de gratis salsales. Leuk om te zien wat een plezier iedereen heeft! Er wordt veel gelachen! Leuk!

En ’s avonds ga ik met een groepje Israëliërs naar Club Pergola. Het is vrijdagavond en nadat we 20 minuten hebben gewacht in de rij buiten, mogen we naar binnen. Een bruisende stapavond tussen de lokale mensen. Het is op een rooftop, met uitzicht en gedeeltelijk in de buitenlucht en rondom een zwembad. Heerlijk! Er wordt allerlei muziek gedraaid en bij de salsa nummers wordt er salsa gedanst. Top! Tevreden stap ik midden in d nacht mijn bed in.

Andere plekken waar je kunt salsa dansen Topa Tolandra (‘La Topa’), wat vooral op maandagavond erg leuk schijnt te zijn. Als je salsa wilt leren raad ik salsaschool Rumba y Salsa aan (Calle 5, No. 13-83 Cali, of kijk op Facebook: rumbaysalsa).

Bij Cali gaat het volgende op: You hate it or you love it. Voor mij was het doel van mijn bezoek salsa dansen. Wanneer je echt komt voor een broek aan de stad, dan geloof ik dat je niet veel mist als je Cali overslaat. Maar is en blijft een mening natuurlijk en eigenlijk ben ik er hiervoor te kort geweest.

Hilarische-ai-momentjes in Cali:
-Wanneer je met al je spullen uitgestald bezig bent er je blog en iemand een kop Colombiaanse koffie omgooit. Gelukkig hield ik er alleen een rugzak met Colombiaanse koffiegeur aan over 😉
-Wanneer je op de markt in Cali zes lokale mensen nodig hebt om duidelijk te maken wat je wilt hebben aan fruit en groenten.
-Wanneer “No Entiendo” je meest uitgesproken Spaanse zin is. Wat betekent ‘Ik begrijp het niet.’

De volgende ochtend neem ik de bus naar Salento. Hierover meer in mijn volgende blog.

One comment

Geef een reactie