Wat spreekt me zo aan in het dansen? En hoe komt het toch dat dansen mij altijd juist energie geeft?

In mijn vorige blog heb ik vertelt hoe dansen mij heeft verandert. In dit blog vertel ik wat mij zo aanspreekt in het dansen.


Dance is a conversation between body & soul.


Het mooiste van het dansen vind ik het gevoel van vrijheid en het samen 1 zijn in de muziek. Communiceren zonder woorden. Je open stellen, je gevoel erin leggen en samen het mooiste uit de muziek overbrengen in dans.

Ik blijf het zo bijzonder vinden.. Je gaat de dansvloer op met iemand die je niet kent en je hebt zo’n enorme dansklik dat je er 45 minuten later pas weer af komt met een glinstering in je ogen en een grote glimlach. Die momenten dat je elkaar aankijkt en uitspreekt: wauw, dat was gaaf! En vervolgens weer beiden je eigen plan trekt. Die ervaringen en die ontmoetingen. Dat is waarom ik dans!


Ik dans mijn hoofd leeg en mijn hart vol.


Tijdens het dansen ben ik alleen met het dansen zelf bezig. Met de muziek, met mijn gevoel, met mijn danspartner. De wereld er om heen bestaat dan even niet. Ik denk niet. Ik dans! Dat maakt dat je echt je hoofd leeg en je hart vol danst. En het is zoo lekker!

Als het goed is zie je in mijn gezicht terug wat ik omschrijf 😉 Photo credits: Eric Vereecken.

Salsa.
Iedere dans heeft voor mij iets anders wat me erin aanspreekt. Bij Salsa geniet ik van de snelheid, de vrolijkheid en de uitdaging. Hierbinnen probeer ik steeds meer mijn eigen stijl neer te zetten en soms wat te improviseren met shines (=los voetenwerk). Lange tijd dacht ik dat salsa misschien gewoon niet zo goed bij me paste, totdat ik accepteerde dat ik niet foutloos dans. Soms vlieg ik voor m’n gevoel alle kanten op en ik zou toch echt eens willen leren spotten. Wellicht was ik dan ook wat meer in balans na een aantal draaien achter elkaar ;). Maar het allerbelangrijkste.. Salsa maakt me vrolijk en geeft me energie!


Dance is the expression in time and movement, of emotions like happiness and joy..


Bachata.
Bachata is een dans die me vanaf het begin het meest aansprak. Ik hoef niet na te denken en kan genieten van de langzame of juist uptempo nummers. De verschillende stijlen maken het afwisselend. Soms lekker de ruimte hebben, soms aan elkaar vastgeplakt. Wat, laten we eerlijk zijn, bij de ene man net wat prettiger voelt als bij de andere. Inmiddels ben ik zo ver, dat ik het gewoon niet meer doe, als ik me er niet fijn bij voel. Dan creëer ik gewoon wat ruimte en geniet vervolgens weer van het dansje. Laatst ontstond er met een voor mij onbekende danser zelfs een battle in onze bachata, echt zo gaaf! Je gevoel erin leggen, samen 1 zijn of juist improviseren met voetenwerk en ladystyling maken bijna iedere bachata een feestje. 

Bachata party time! Photo credits: Eric Vereecken.

Kizomba.
Kizomba is een geval apart 😉 Het is een dans waarbij je overal lichaamscontact hebt behalve het gedeelte van je navel tot ergens op je bovenbeen. Voor het dansen van Kizomba lag een enorme drempel, zeg maar gerust een berg. Na een jaar dansles besloot ik me dan toch ook aan de Kizombales te willen wagen. Samen met een dansvriend, want samen met hem durfde ik deze drempel wel over te gaan. Laat hij nou na les 2 door zijn enkel gaan.. Dus daar had ik even geen keuze en daar ging ik verplicht de Kizomba-drempel over.

Kizomba op het strand: dubbel genieten! Photo credits (ook voor de omslagfoto): Benjamin Voet.

De muziek is prachtig en de kizomba flow voelde ik al wel. Maar deze dans gaat echt over je 100% laten leiden. Echt in de energie van de man stappen. En als dat lukt, wat gelukkig nu vaak het geval is, dan zijn het echt hele bijzondere dansjes! Dan vergeet ik de tijd en droom ik weg.. Ik vergeet nooit die keer dat ik met een dansvriend Kizomba ging dansen. Na afloop dachten we dat we 20 minuten hadden gedanst, bleek het anderhalf uur te zijn. Onafgebroken! Tja, wat ik al zei, dan vergeet je de tijd en droom je weg! Zo fijn!

Dans met je hart en je voeten zullen volgen.

Merengue.
De begintonen van een Merengue nummer maken me altijd vrolijk. Ben ik op een dansfeestje, dan is dit mijn pauze. Even wat te drinken halen en niet net dat ene leuke nummer hoeven missen. Natuurlijk ga ik heus wel eens de dansvloer op bij Merengue, maar vaak betrap ik mezelf dan halverwege dat ik denk: ‘Oh ja, dit is waarom ik het niet vaak dans, het is gewoon intensief en hard werken voor je kuiten.’ Daarentegen word ik heel blij als ik Merengue hoor op plekken waar je het niet verwacht. Dan komen de zomer en latin vibes gelijk in me en heb ik moeite om stil te blijven staan. Laten we het erop houden dat ik gewoon een voorkeur heb voor Salsa, Bachata en Kizomba.

Ik probeer de dans ook regelmatig zo mooi mogelijk vast te leggen. Dit blijft een van mijn favorieten!

Is dan alle leuk aan het dansen? Uhm.. nee! De zweetgeuren, blauwe teennagels, ellebogen, blauwe plekken en mannen die overduidelijk niet komen voor het dansen is soms echt minder fijn. Het voordeel is dat ik inmiddels wel heb geleerd om voor mezelf op te komen en mijn mannetje te staan.

Ook op reis dans ik graag. Hoe gaaf is het, als je aan de andere kant van de wereld dezelfde passies ziet en er samen op de dansvloer een feestje van maakt! Dans is echt een universele taal. Om een voorbeeld te geven.. Zo had ik het geluk in Boston, dat aan het einde van de straat waar een vriendin van mij woonde, de Havana Club zat. ‘Ik ga gewoon even kijken en als het niks is ben ik zo weer terug.’ Maar het bleek geweldig! Drie avonden in die week was ik daar te vinden. Zelfs op maandagavond bij de social night stond er 500 man op de enorme dansvloer. Dat zijn echt hele gave verassingen!


You can dance anywhere, even if only in your heart.


En laat ik nu naar een van de grootste salsalanden van de wereld gaan deze zomer.. Colombia! Ik kijk er enorm naar uit! Volgende week lees je hier meer over..

 

2 comments

Geef een reactie