Jaren geleden zei ik: ‘Ik zou willen dat het altijd zomer was.’ Herkenbaar? Door het vele reizen en vier maanden te wonen in de tropische temperaturen van Aruba ben ik de Nederlandse seizoenen enorm gaan waarderen. Ik ging na een paar maanden leven in 30 graden juist weer verlangen naar het zitten met een kleedje bij de open haart en een warme chocomel in mijn hand. Wat spreekt me sindsdien zo aan in de Nederlandse seizoenen?

Of het nu komt door alle plaatjes die we altijd voorgeschoteld krijgen of door onze eigen ervaringen, maar bij de vier seizoenen denk ik ook vrijwel gelijk aan sneeuw, lammetjes, strand en een paraplu tegen de wind in. Maar er is meer. Ik omschrijf hieronder mijn eigen associaties met de vier seizoenen in Nederland.

Alle seizoenen in 1 foto!

Winter.
Als een kind zo blij kan ik zijn als ik de gordijnen open doe en er ligt een pak sneeuw. Alles ziet er zo rustig, stil en licht uit in die witte deken. Altijd fijn om te wandelen in de sneeuw en het gekraak onder te voeten te horen. De wintersport die hierbij hoort vind ik helemaal fantastisch! Maar daarvoor moeten we toch vaak buiten Nederland zijn 😉 Toch krijg ik een wintersportgevoel op de zeldzame witte dagen in Nederland. En ja, natuurlijk geniet ik extra als ik weet dat ik op zulke dagen niet de weg op hoef ;). Maar ook als het niet sneeuwt vind ik het heerlijk om mezelf goed in te pakken met een muts en een sjaal. Om vervolgens lekker binnen op te warmen. Thuis met een kleedje op de bank, in een cafe waar zo’n fijne open haard brandt of onder een warme douche te stappen. Hmmm… En ondertussen of daarna een gluhwein, warme chocomel met slagroom of kop soep in je handen te hebben. Ja, daar kan ik erg van genieten!

Een goed pak sneeuw, zelden te vinden in Nederland.

Lente.
Bij de lente denk ik gelijk aan het frisse felle groen. Alle nieuwe blaadjes komen weer te voorschijn en je ziet alle bomen, struiken en planten weer veranderen in fris groen. De bloesembomen bloeien volop en het maakt me vrolijk! De eerste groene sprietjes boven de grond van de krokussen en narcissen. De warme winterjas gaat soms al open en wordt verruild door de tussendoor jas. Mijn voornamelijk donkere winterkleren maken weer plaats voor frisse lichte kleuren. En dan, als klap op de vuurpijl is daar het eerste terrasje van het jaar! Dan krijg ik die glimlach niet meer van mijn gezicht! Of het moment dat je voor het eerst jonge eendjes hoort of lammetjes in de wei ziet. En ja als ik jonge eendjes zie, ga ik nog altijd tellen hoeveel het er zijn 🙂

Bloesem uit eigen tuin.

Zomer.
Met zomer bedoel ik dan toch voornamelijk de zomer zoals ik die hem het liefst zie, met zomerse temperaturen en veel zon. Lekker zonder jas naar buiten. Lange lichte dagen, waardoor je ’s avonds nog lekker kunt gaan wandelen of hardlopen. Favoriet zijn de avondjes waarop ik barbecue met vrienden en waarbij we lang buiten kunnen nagenieten. De zwoele zomeravonden zijn redelijk zeldzaam in Nederland, maar als ze er zijn, geniet ik er met volle teugen van. Zoals met een boekje in mijn hangmat! In de zomer is het vaak zo dat ik uit mijn werk, gelijk mijn tuin in loop en mijn hangmat ophang, even genieten en relaxen, om vervolgens te gaan koken. En tja, als je in zoals ik in Zeeland woont, hoef ik niet uit te leggen dat ik ontzettend geniet van het strand. Ja, in ieder seizoen, maar de zomer blijft toch wel favoriet!

Ultieme strandgevoel, 30 minuten rijden van mijn huis.

Een vakantiegevoel, zo dichtbij! Wat maakt een stranddag zo fijn? Naast het voelen van het warme zachte zand tussen mijn tenen, lekker lezen of liggen doezelen, een wandeling maken of een potje beachbal of beachvolleybal, een frisse duik in zee, opwarmen op je handdoek, een drankje drinken op de strandtent en als het even kan net zo lang blijven hangen met een frietje op de handdoek en genieten van de ondergaande zon. Daarnaast geniet ik erg van de festivals in de zomer. Het buitenleven met feestende mensen en een dj of liveband of gezellige groepjes aan lange tafels of op het gras met foodtrucks rondom. Top!

Genieten met vrienden van het zomerse gevoel bij een foodtruck festival.

Herfst.
Bij de herfst denk ik naast veel wind en regen, de eerste keer weer laarzen aan, ook aan de prachtige verkleurende herfstbladeren. Het bos is dan ook mijn favoriete plek in de herfst. Al kom ik er te weinig… Hoe bijzonder toch, dat een boom een volledige andere kleur kan aannemen en dat je dit zomaar ziet gebeuren. En uiteindelijk de meeste bladeren op de grond liggen en je de boom er ineens heel anders uitziet.

Wandelen met vrienden op de Sallandse heuvelrug aan het einde van de herfst. Goede herinneringen.

Maar ook vind ik het heerlijk om lekker uit te waaien op het strand en hierna lekker voldaan op de bank te ploffen. Regen vind ik niet erg. Het geeft me binnen een extra geniet gevoel. Buiten soms ook, maar wel pas nadat ik door het moment heen ben van: ‘Ai, nu regen ik nat’. De eerste druppels zijn het ergst, daarna maakt het toch niks meer uit en dan kan ik er vaak ook van genieten. Vooral op weg naar huis ;). En onder de paraplu en met mijn capuchon op vind ik het een knus gevoel geven. Het doet me denken aan kamperen, wanneer de regen valt op de tent.

Soms is regen best leuk!

Ik denk dat de kern erin zit dat ik ieder seizoen zijn charme vind hebben. Dat ik de afwisseling fijn vind om dit alles te blijven inzien en te blijven waarderen. Het op reis gaan helpt hier ook enorm bij. Ieder land heeft zijn eigen klimaat. En aan alle klimaten zitten voor- en nadelen.

In mijn tuin kan ik extra genieten van de verschillende seizoenen. Volgende keer lees je hier meer over.

Geef een reactie