Muziek hoort bij mij. Wat betekent muziek voor mij en tijdens mijn reizen?

Velen van jullie zullen het herkennen. Muziek betekent veel voor je. Je hebt vaak muziek op staan, of het nu in de auto is of als je thuis bent. Als je onder de douche staat luister je naar en zing je lekker mee met muziek, ook als je zoals ik niet kunt zingen. Je wordt blij van een straatmuzikant en je ogen gaan glinsteren bij een live-band.

Herinneringen.
En dan hoor je ineens dat ene nummer, wat je gelijk doet denken aan die vakantie in Turkije, de wintersport, je eerste vriendje, de carnaval enz enz. Heerlijk zijn die momenten. Alsof je weer even terug in de herinnering stapt.


I love hearing old songs I used to love. They are like memories you can always go back to.


Als kind.
Als kind ben ik opgegroeid met veel live muziek, aangezien mijn vader in een band speelde en al bijna 50 jaar muziekoptredens organiseert op een muziekpodium hier in Zeeland. Thuis stond altijd zachtjes muziek aan. Daarnaast is een van de mooiste herinneringen ontstaan tijdens de kampeerweekenden met een grote groep vrienden in de Ardennen. De kampvuuravonden waar de instrumenten te voorschijn kwamen, de zakjes pinda’s in het rond gingen en het knusse warme gevoel volop aanwezig was. Waar ik, als kind, met mijn fleecetrui en laarzen in een lage stoel zat, te staren in de vlammen en genoot van de klanken en het gezang om mij heen. Ultieme geluksgevoel, toen al. En uiteindelijk dat het moment waarop je toch echt je tanden moest gaan poetsen om naar bed te gaan. Eenmaal in de tent hoorde ik op de achtergrond de klanken en het gezang van Simon en Garfunkel en viel zo met een glimlach in slaap. 

Als klein meisje deed ik een poging tot het spelen op de ukulele.

Instrument.
Als meisje heb ik op de muziekschool gezeten en 3 jaar pianoles gehad. En sinds een jaar kriebelt het weer om een instrument te gaan spelen. Ik twijfelde tussen een piano of een gitaar. Aangezien een gitaar makkelijker mee te nemen is op wereldreis en een groep collega’s een cursus ‘Gitaar voor de klas’ ging doen, besloot ik ervoor te gaan. Met als doel: bij een kampvuur mijn gitaar kunnen pakken om liedjes te spelen.

Gitaar.
En dus ben ik de afgelopen weken fanatiek aan het oefenen. Ik doe netjes de liedjes uit de cursus, maar focus me vooral op andere nummers die ik op youtube vind. Ideaal! Een soort karaoke voor de gitaar. Het overpakken van de akkoorden gaat steeds sneller en ik ga er steeds meer kennen. Ja er zit vooruit gang in, maar ik voel me nog steeds een gitaardummie en heb nog een lange weg te gaan. Maar als ik denk aan mijn wereldreis en gewoon de tijd kan nemen om ergens op een strand, tegen een boom of deur zachtjes te kunnen oefenen en spelen, dan denk ik.. wauw, te gek!

Soorten muziek.
Eigenlijk zijn er maar weinig soorten muziek waar ik niet graag naar luister. Heavy metal komt niet op mijn spotify playlisten voor. Verder luister ik bijna alles: van een top-40 hit tot muziek van vroeger, van reggae tot een ballad, van instrumentaal tot een vrolijke rap, van happy hardcore tot een arabisch nummer, van een carnavalskraker tot soul, van jazz tot folk muziek, van een singer-songwriter tot een koor, van ontspanningsmuziek tot a capella.

Stemming.
Afhankelijk van mijn stemming. Heb ik behoefte aan rust, aan vrolijkheid of gewoon lekker gek doen. Ik spring of dans regelmatig lekker door de kamer. Maar ik kan ook kippenvel krijgen van een mooi nummer, ontroerd raken of tintelingen voelen door mijn hele lijf. En ja, als ik weg ben van een nummer, kan deze rustig een uur op repeat staan. Ik neem mijn oordopjes altijd mee. Zo luister ik op het strand, in mijn hangmat en in de trein. Niet de hele tijd, de vogels en andere geluiden vind ik ook vaak prima. Ook tijdens mijn werk heb ik regelmatig oordopjes in. Het zorgt ervoor dat ik dat ene verslag net wat blijer typ en daarnaast ook minder afgeleid wordt door bijgeluiden.

Op reis.
Op reis betekent muziek ook veel voor me. Die onwijs lange reis in de lokale hobbel-de-bobbel bus is ineens weer prima als je je favoriete muziek opzet. En ik vergeet nooit dat ik in het vliegtuig op Jamaica landden, met de muziek van Bob Marley in mijn oren.. Hoe toepasselijk! Maar ook samen met andere reizigers muziek uitwisselen is een van de dingen die voor mij onlosmakelijk met reizen verbonden is.. Hangend in een hangmat boven een rivier in Laos, met een lokaal biertje en omstebeurt elkaar een nummer laten horen. Schommelend in mijn hangmat, starend over het water, kijkend naar de sterren of met mijn ogen dicht. Een mooie herinnering!

Zo heb ik al veel verschillende muziek verzameld en aan veel verschillende nummers een fijne herinnering. Afgelopen zomer in Sri Lanka waren er veel aapjes, waar ik door de brutaliteit van velen, niet echt fan meer van ben. Het vrolijke nummer ‘Biggest monkey’ van Chef’ special schalde dan door m’n hoofd en weg was het beetje angst. Het mooie is dat muziek echt iets persoonlijks is. Waarom raakt een onbekend nummer je? En hoe komt het dat een nummer wat je niet kent jou kippenvel bezorgd? Ik heb er geen antwoord op, maar vind het wel iets bijzonders.

En hoe mooi is het als je in de muziek kunt zijn, in de vorm van dans. Dit is een van mijn grote passies. In mijn volgende blog lees je waarom.

 

Geef een reactie