In Siem Reap bezocht ik het enorme en indrukwekkende tempelcomplex Angkor Wat (UNESCO) en een kleuterschool. Ook volgde ik een kookles. 

Ik sliep in een dorm in Siem Reap Hostel. Met 8 alleenreizende meiden met verschillende nationaliteiten deelden we de kamer. Erg gezellig. Wat een geluk weer! Ik ben eerst Siem Reap in geweest voor een lunch en een rondje over de markt.  Die geur van al het vlees op de markt gaat niet wennen geloof ik. Echt een misselijk makende geur. Een rustige ontdekking van het toeristische Siem Reap. Wel weer gelijk echt terug in de gewone wereld na een paar dagen rust aan het strand. Een goede opbouw naar Bangkok en thuis..

Regenseizoen betekent ook af en toe een flinke bui!

Siem Reap staat natuurlijk vooral bekend om Angkor Wat. Het hele Angkor gebied is ongeveer 300 vierkante kilometer groot, de beroemdste tempels liggen in de buurt van Siem Reap. Dankzij deze grote omvang is het gebied meer dan alleen een oud tempelcomplex. De jungle en rijstvelden zie je overal tussen de tempels terug. Er zit ook ontzettend veel verschil tussen alle aanwezige tempels. Dit komt doordat Angkor in een periode van ongeveer 600 jaar gebouwd is. De vele koningen die invloed uitoefenden en de ontwikkelingen in techniek zorgden voor grote verschillen in de bouwstijlen. De eerste tempels werden gebouwd in 802 en pas honderden jaren later waren de laatste stenen gelegd.

Dit alles vond plaats bij de belangrijke stad Angkor, wat eeuwen lang de hoofdstad van het Khmer rijk was. In de 15e eeuw verlieten de Khmer de stad en raakte de stad, inclusief alle tempels, in de vergetelheid. Vier eeuwen later herontdekten de Fransen de tempels. In de jungles, hevig aangetast door de vegetatie, vonden zij het gigantische complex. Sinds dien zijn ze met veel precisie bezig aan de restauratie van de tempels, een proces waar ze vandaag de dag nog steeds mee bezig zijn.

Als je een dagkaart koopt voor Angkor Wat dan kun je de dag ervoor vanaf 17.00 uur het park in om de ondergaande zon te zien. Omdat het zonnig was besloten we (ik samen met een kamergenootje) dit te doen! Dus eerst de Angkor Wat tempel bekeken met prachtig zacht licht en daarna naar boven voor een mooi uitzicht met prachtige gekleurde lucht! We waren met zes mensen in totaal (doordat we vijf dollar moesten betalen omdat het boven eigenlijk gesloten was voor schoonmaak) Ideaal en helemaal waard!

Wat een indrukwekkend complex!! Ik kreeg er gewoon kippenvel van, een reactie die ik zeker niet verwacht had.

De ochtend daarna met onze ingehuurde tuktuk-chauffeur om 4.00 uur op om de opkomende zon te gaan zien, maar zoals al verwacht was er geen zon te zien en dus zie je (samen met nog honderden toeristen) het alleen licht worden, wat ook zeker iets speciaals heeft.

Zonsopkomst zonder zon 😉

Omdat we Angkor Wat al gezien hadden zijn we hierna gelijk doorgegaan naar de Angkor Thom.

Angkor Thom

Hier liggen 3 tempels waarvan de Bayontempel voor mij er bovenuit stak! 54 torens, allen met 4 gezichten.. Zo schitterend!!

Een van de vele gezichten. van de Bayontempel.

En ook hier waren we een van de eerste, de stilte maakt het nog specialer.. Hier vlakbij ligt de tempel Phimeanakas met een piramide in het midden en daarnaast weer het Royal Palace met een heleboel olifanten afgebeeld in en uitgehakt uit de rotsen.

De olifanten van het Royal Palace.

Na een ontbijt doorgereden naar Ta Promo. Dit is de tempel in de jungle, overgroeid door reusachtige wortels! Prachtig!! Hier zijn ook verschillende films zoals Tomb Raider opgenomen.. Deze tempel is mijn favoriet, gevolgd door de Bayontempel en hierna Angkor Wat.

Niet DE Tomb-raider boom, maar een andere prachtige boom!

Tot slot nog een keer terug naar Angkor Wat. We vonden het monnikenschooltje dat rechts naast Angkor Wat ligt (wat verscholen waardoor hier amper toeristen zijn). Wat zijn het toch bijzondere mensen met hun kale hoofden en hun oranje gewaden. Er klonk traditionele muziek en gezang. Even rondgekeken, genoten en weer terug.

Hierna zaten we nog even voor de Angkor Wat tempel op een muurtje, toen er een groepje Cambodjanen langs liepen, zwaaiend en vrolijk lachend. Ze gingen een klein stukje verder ook op de rand zitten en blevenmaar kijken en glimlachen. Toen we opstonden werd er luid geroepen en gebaard dat we moesten blijven zitten. Geen woord Engels natuurlijk en met wat gebaren kwamen we erachter dat ze met ons op de foto wilde. Applaus toen we weer terug op het muurtje gingen zitten en ja hoor, daar kwam een Cambodjaan met zijn camera en statief aangerend. Al snel werden we omringd door de groep en stonden we lachend met zijn allen op de foto! Wij nog steeds verbaasd, zij vooral heel blij! Na een korte fotoshoot mochten we weer verder haha..

Het complex is zo groot dat je hier dagen kunt doorbrengen, maar ik heb bewust gekozen voor een dagkaart en ben tevreden met het resultaat..

Wat een prachtig stukje geschiedenis!
De tempels, de eindeloze reliÎfs, de beelden, de hoogtes, de betekenissen..
Verwonderd maar vooral bewonderd!

Omdat Ankor Wat zo’n foto walhalla is, heb ik geprobeerd Ankor Wat ook op een andere niet standaard manier vast te leggen. Nieuwsgierig naar hoe Ankor Wat er ook uit kan zien? Volgende week verschijnt mijn fotoblog – Angkor Wat – van een andere kant belicht (de niet standaard foto’s)

De dag daarna vroeg erop uit omdat ik heel graag nog een school in Cambodja wilde bezoeken. Bij de receptie bleek dat er 10 minuten lopen in de straat een school zat. Al snel zag ik een hogeschool/universiteit. Op het terrein was het verder erg rustig, wel in een lokaal gekeken en wat rondgelopen. Hoe verder ik het terrein op liep, hoe harder ik jonge kinderstemmetjes hoor.

Ook in Cambodja zijn e nieuwsgierige Aagjes 😉

Achter het terrein stond een school, waar ik via een straat naartoe kon lopen. Toen ik aankwam vroeg ik naar een lerares en een erg aardige lerares sprak wat Engels en gaf me een rondleiding. Het bleek een kleuterschool te zijn, met 6 klassen (2 1e klassen – 3 jaar, 2 2e klassen – 4 jaar en 2 3e klassen – 5 jaar) De kinderen van 3 jaar hebben roze hesjes over hun schooluniform (witte bloesjes en donkerblauwe rokjes/broekjes), zitten op roze stoeltjes en hebben roze rapporten enz. Bij de 4 jarigen is dit geel en bij de 5-jarigen is dit blauw.

Zelfs de juf is in stijl!

Klassen van 35-45 kinderen en zo enthousiast en blij dat ik er ben! Geweldig! Zwaaien, ‘how are you?’, hello enz enz. En daar tussen natuurlijk ook de verlegen kindjes die alleen maar kijken en soms lief lachen. Er werd voor me gezongen en gedanst en netjes in koor begroet. De meeste kinderen hadden net pauze gehad en zaten in een kring, 1 klas was aan het werk en 1 klas deed buiten spelletjes. Genieten!! Ook de directeur ontmoet (vrouw) en nog even gepraat.

Wat een vrolijke smoeltjes!

Ze gaan van maandag tot vrijdag naar school van half 8 tot 11 uur. Het was een mooi nieuw gebouw en ook binnen zag het er goed uit. Kleurrijk, dat spreekt aan bij de kinderen om te leren (helemaal mee eens) en dezelfde soort posters enz aan de muur (alfabet, dagen van de week, kalender, getallen, regels). En uiteraard een foto van de president van Cambodja. Buiten liepen sommige kinderen die ongelukjes hadden gehad in hun blootje rond terwijl hun kleren lagen te drogen. Ouders haalden hun kinderen op met scooter, leuk om te zien!

Stoere moeder? Het is hier normaal..

Ze vertelde ook dat niet ieder kind in Cambodja naar school gaat, maar waarom kon ze me niet vertellen. Het is gratis. Ook is er in Siem Reap een speciale school voor ik denk gehandicapten. Helaas geen tijd om deze ook te bezoeken en ze kon het adres niet voor me opschrijven, anders had dit me ook erg bijzonder geleken. Zo blij dat ik deze school bezocht heb, een geluksmomentje met een ster!

Die middag naar een restaurant gegaan voor een cooking class. We begonnen met een rondje over de markt om alle verse producten te kopen, met bijbehorende uitleg. Eg interessant! Ik koos ervoor om als voorgerecht fried spring rolls te maken (loempia’s) en als hoofdgerecht een Cambodjaanse curry en een bananentoetje. Erg leuk om te doen en het smaakte heerlijk! Grappig ook met een rode koksmuts en rood schort. Het toetje was mij veel te zoet, maar de rest wil ik zeker thuis nog eens gaan maken. De recepten kregen we mee.

De geuren en kleuren op de markt.

Als kers op de taart heb ik hierna een relaxte oliemassage gedaan van een uur, helemaal top! Ik heb best veel last van mijn rug gehad de laatste dagen, hierna voelde het weer goed en ontspannen aan! Afgesloten in stijl in het bijzondere Cambodja!


A strong woman knows she has strength enough for the journey, but a woman of strength knows it is in the journey where she wil become strong.


En zo kijk ik terug op mijn eerste rondreis alleen:
Reizen is mensen ontmoeten. Je leert rust vinden, ook in de meest onrustige situaties. Reizen is loslaten van verwachtingen. Maar ook toekijken hoe een andere cultuur omgaat met natuur, mensen en dieren. Je leert je veilig voelen zo ver weg van alles wat je kent en wat veilig voor je was. Je leert vertrouwen krijgen in je keuzes en in wie je bent.
Alleen backpacken is bovenal ultieme vrijheid!! En wat heb ik er van genoten!!

Geef een reactie