In deze dagen wisselen zorgen en feest elkaar af. Baby Martha is nu een sterretje. Redt haar tweelingzusje, baby Esther het?

Alle kindjes die tijdelijk of langdurig in Amecet verblijven worden op de foto gezet en komen op de kleurrijke wall of fame. Een foto met hun naam. Bij sommige kinderen staat een sterretje voor hun naam, dit betekent dat ze het niet hebben gered. Baby Martha is nu een sterretje. Hopelijk redt haar tweelingzusje, baby Esther het wel.

Door de zorgelijke toestand van baby Esther besluiten de andere vrijwilligster en ik omstebeurt voor haar te zorgen. Ik slaap van 23.00 tot 03.00 uur. Tussendoor vraag ik wel in een berichtje hoe het met haar gaat. Als ik ’s nachts om 03.30 uur terug kom is de situatie nog steeds hetzelfde. Ze heeft moeite met ademen, maar ademt het grootste gedeelte regelmatig en is stabiel. De zuurstof helpt haar.

Baby Esther aan de zuurstof.

Ik neem haar in mijn armen en voed haar, verschoon haar, meet haar saturatie en hartslag, tel de ademhalingen per minuut en troost haar als ze huilt. Het kost me geen enkele moeite, dit voor dit lieve kleine mooie meisje te doen. Vanaf dag 1 heeft ze een speciaal plekje bij me. Zo zit ik tot 9.00 uur.

Baby Esther klaarmaken voor een bezoekje aan de dokter.

Om 10.00 uur gaan we met haar naar de dokter. Esther haar longen klinken nog steeds erg slecht, de dokter hoort nog geen verbetering. Nog een steeds een zware longontsteking dus! Ik baal ervan!! Had zo gehoopt dat de medicijnen al aan zouden slaan!

Om 11.00 uur ga ik weer een paar uur slapen en blijft de andere vrijwilligster weer opletten. We zijn een goed team zo! Het helpt om te weten dat ze in goede handen is om wat geruster in slaap te vallen. Hierna ga ik eten en vanaf 20.15 uur ga ik weer met baby Esther zitten. Dezelfde situatie als vannacht. 

Zo breng ik de nachten door, onder een klamboe ivm malaria, samen met baby Esther. En alles om mij heen verzameld wat ik nodig heb.

Tot 01.00 uur, het zuurstofapparaat stopt ermee en even later valt de stroom uit. Een zorgelijke situatie!! Ik heb Esther op dat moment in mijn armen en kijk met een zaklampje naar haar ademhaling. Het saturatie apparaat werkt op batterijen dus ik sluit het aan. De saturatie daalt. Ze heeft wel degelijk zuurstof nodig! We bellen Els en zij zet de generator aan. Na de tweede poging en een hoop gemopper gaat het licht weer aan. De machine blijft echter weigeren.. Els raakt behoorlijk in paniek. Ze is al eens eerder een babytje (wat ook toevallig Esther heette) verloren doordat de zuurstofmachine het niet meer deed. Ik heb Esther vast en ook al is de saturatie wat te laag, ze is stabiel en ik blijf rustig. Ik moet ook wel, ik ben er van overtuigd dat kleine Esther het gelijk zou voelen wanneer ik ook wat gespannen ben. Haar saturatie daalt, maar blijft op een bepaald punt stabiel. Het is eigenlijk te laag, maar we hebben geen keus, dus we hopen dat ze sterk genoeg is om stabiel te blijven.

Om 03.15 uur is ze nog steeds behoorlijk stabiel en omdat de andere baby liggen te slapen en pas weer vanaf  6.00 uur de fles hebben besluit ik om naar mijn bed te gaan.

Baby Evelyn, kijk nou hoe lief! Die handjes!
Baby Trevor en baby Tracy (de tweeling die op mijn eerste dag werd gebracht).

Ik neem nog even een koude douche en ga om 4.15 uur slapen. Tussendoor wordt ik nog een paar keer wakker en stuur ik een berichtje. Alles nog steeds hetzelfde. Om 11 uur krijg ik een berichtje dat ze bij de dokter zijn geweest en dat er verbetering is. Ook is het zuurstofapparaat gemaakt. YES!! Ondertussen hoor ik de regen vallen en voelt het als een ideale dag om even bij te slapen. Ook de andere kinderen zijn hierdoor binnen en dat slaapt een stuk rustiger. Om 14.00 uur sta ik op en om 15.00 uur ga ik weer aan de slag..

De nacht daarop verliep oke, maar ik was van 03.00 tot 07.00 uur wel heel moe. Drie hele of halve nachten achter elkaar hakt er toch in. Om 06.00 uur uur word ik afgelost, ik ga snel 30 balonnen opblazen en hang ze per 3 aan een touwtje op voor Els haar verjaardag. De oudere kinderen zijn al wakker en helpen me. John, een jongen van ik denk 10 jaar zucht en zegt dat hij wenste dat dit zijn verjaardag zou zijn.. Ongelofelijk wat een paar balonnen al kunnen betekenen voor deze kids..

Baby Esther lijkt stabiel en dus tijd voor een onbezorgde avond. Die avond vieren we Els haar verjaardag!  De kinderen komen met de chocoladecake met brandende kaarsjes, bloemen en de verjaardagstoeters al zingend, toeterend en dansend de kamer in. Een mooi gezicht! Els wordt bedolven onder de bloemen en blaast snel de kaarsjes uit. Er wordt gezongen en de toeters maken het een waar geluidsconcert. Er wordt nog gezongen en gebeden en hierna gaan alle kinderen naar bed. Een gezellige avond!

Geef een reactie