Ben je van plan om naar de hoofdstad van Noorwegen af te reizen deze lente of zomer? Hieronder vind je zeven complete programma’s om je bezoek tot een succes te maken. Van toeristische hoogtepunten, tot verborgen pareltjes, koffetentjes en restaurant suggesties.

  1. Wandeltour langs Oslo’s hoogtepunten

Hoewel Oslo één van Europa’s grootste hoofdsteden is, zijn veel highlights te voet te bereiken. Begin de tour bijvoorbeeld bij het centraal station, bezoek het Opera gebouw vlakbij (vergeet niet het dak van de Opera te beklimmen), vervolg je weg naar het Akershus kasteel en fort. De volgende stop kan het Koninklijk paleis en haar park (Slottparken) zijn. Vind tenslotte je weg terug naar het centraal station (en winkel wat) via de Karl Johans gate. Voor een heerlijke koffie kun je één van de (kleinere) ketens zoals Steam of Stockfleths bezoeken.

Opera gebouw..
  1. Terrassentour op Aker Brygge/Tjuvholmen

Aker Brygge/Tjuvholmen is een winkel en entertainment gebied in de haven van Oslo. Ideaal voor een drankje, lunch en/of diner. IJs van PARADIS Gelateria, koffie (to go) van Berghaven Bakeri, tapas bij Delicatessen, burgers bij Døgnvill etc. Zoals je waarschijnlijk wel ondervonden hebt; Oslo is prijzig! Tip: bestel een karaf kraanwater bij het eten, dit is gratis.

Het uitzicht op de haven en het gemeentehuis (Radhuset)vanuit Aker Brygge.
  1. Eilandhoppen

Oslo ligt aan het Oslofjord. De 40 eilanden rond het fjord zijn bereikbaar per veerboot en zijn een erg populaire plek om te gaan zwemmen gedurende de zomer. Neem de veerboot vanaf Aker Brygge en ga eilandhoppen tussen de eilandjes in het Oslofjord (Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen en Lindøya). Neem tevens een wegwerpbarbecue (engangsgrill), worstjes, broodjes en wat te drinken mee en ga barbecueën op het strand (zoals echte Noren doen).

  1. Wandeling langs de rivier

Volg de Akerselva rivier vanaf Maridalsvannet tot aan het centrum van Oslo. De wandeling is acht kilometer lang en neemt je mee langs bossen, historische gebouwen, vis- en zwemgebieden en diverse watervallen.

Tijdens de wandeling kom je door de wijk Grünerløkka. Hier kun je stoppen bij de Mathallen (een soort markthallen) om wat te eten/drinken of verwen jezelf met een lekker gebakje/broodje van Godt Brød (Thorvald Meyers gate 49). Voor de wat grotere trek kun terecht bij Villa Paradiso (Olaf Ryes Plass 8) voor een pizza of bij The Nighthawk Diner (Seilduksgata 15A) voor een echte Amerikaanse burger. Evita Espresso (Mandallsfgate 10) in de wijk Grønland is ook een aanrader. Hier serveren ze een heerlijke enkele latte met vanille sojamelk en wortelcake.

De wijk Grünerløkka.
  1. Het eiland Bygdøy

Ga dineren bij Lille Herbern na een dagje Bygdøy (vergeet niet om het volksmuseum en strand Huk te bezoeken tijdens deze dag). Lille Herbern is een klein restaurantje op een eilandje vlakbij. Het is enkel geopend tijdens het voorjaars- en zomerseizoen en is vanaf Bygdøy te bereiken met een klein taxibootje (het vertrekpunt licht vlakbij het Fram museum). Spectaculaire omgeving en atmosfeer!

Eiland Bygdøy.
  1. Vigelandsparken

Uiteraard kun je Oslo’s grootste trekpleister niet overslaan: het beeldenpark Vigelandsparken. De sculpturen zijn stuk voor stuk geweldig! Vigelandsparken ligt in de wijk Frogner, hier vind je tevens allerlei schattige boetiekjes. Vergeet zeker niet om te lunchen bij Eckers Café (Eckersbergs gate 41), hier serveren ze een onvergetelijke ‘tunamelt’ sandwich. Een andere aanrader is Kolonihagen (Frognerveien 33).

Vigelandsparken
Eckers cafe.
  1. Holmenkollen skischans

De skischans in Holmenkollen is een historisch oriëntatiepunt. Hier vind je een simulator, waar je kunt ervaren hoe het voelt om een sprong van de schans te maken, en binnenin de schans bevindt zich het Holmenkollen skimuseum. Bovenop de schans zit een observatieplatform met panoramisch uitzicht over de stad. Gedurende de lente, zomer en herfst kun je zelfs de lift naar beneden overslaan en in plaats daarvan met zip line naar de voet van de schans vliegen.
Na een bezoek aan skischans kun je een wandeling naar het restaurant Frognerseteren maken (voor een lunch of hun beroemde appelgebak).

Met dank aan mijn vriendin Aniek, voor alle echte inside informatie over Oslo!

Heb je iets aan deze tips en/of heb je nog aanvullingen?

 

Geef een reactie