Mijn vader was leraar Engels, mijn broer vertaalt boeken en ik heb de taalgenen van mijn moeder. Dus..

Talen leren is nooit mijn sterkste kant geweest. Spaans leren, een uitdaging. Het heeft al onwijs lang geduurd voordat ik in een seconde kon schakelen tussen Engels en Nederlands. Ik kan me inmiddels prima redden in het Engels, heb ook al ervaren dat ik in het Engels ging denken. Maar nog steeds voel ik me soms onzeker tegenover Engels sprekende anderen. Vooral wanneer Engels hun moedertaal is. Mijn Engelse blog vertaal ik dus niet zelf, laat dat bij deze duidelijk zijn. Alle credits gaan naar mijn broer en mijn beste vriendin, waar ik hen enorm dankbaar voor ben.

Zoals ik eerder al heb vertelt, nieuwsgierig zijn hoort bij mij. Als ik ergens in een land ben, ben ik heel nieuwsgierig. Ik kijk op gevels en posters en probeer zo woorden en betekenissen te achterhalen. Heel leuk! En omdat ik de eerste paar jaar op de middelbare school fanatiek mijn huiswerk voor Frans (en Duits) maakte, heeft dit ervoor gezorgd dat ik een kleine basis heb.

Maar dan Spaans.. Het klinkt prachtig. Ik dans wekelijks op Spaanse nummers. Maar ai, al die vervoegingen. Toen ik daar achterkwam, ontsnapte er toch even een diepe zucht..

Nu heb ik van een vriendin zelfgemaakte kaartjes gekregen om de werkwoorden te leren, gebruik ik de app duolingo voor mijn uitspraak en woordenschat en probeer ik de bekende nummers waar ik op dans te vertalen. Daarnaast heb ik Spaans voor Dummies te leen gekregen van een collega en twee kindermethodes gekregen om Spaans aan te leren. Aan de spullen zal het niet meer liggen 😉 ik heb nu een heleboel verschillende boeken, woordkaartjes en een app.

Toch heb ik last van uitstelgedrag. Nog even een blog, op mijn gitaar oefenen en ga zo maar door…

Ik heb me dus voorgenomen om op vaste momenten in mijn agenda te blokken. En gewoon ouderwets te gaan stampen. Het wordt nu ECHT de hoogste tijd om volle kracht vooruit te gaan. 

Of heeft iemand nog een gouden tip?

5 comments

 1. De gouden tip is natuurlijk om een tot drie maanden naar het buitenland te gaan voor een taalcursus Spaans =p Of dat iets voor je is geen idee, maar ik hoor er ontzettend goede verhalen over. Ik wil het zelf misschien ook een keer gaan doen.

  1. Ja ik zit er ook over te denken, misschien als start van mijn wereldreis. Heb je toevallig ook tips van plekken waar je deze cursussen kunt doen, waar goede verhalen over zijn? En dan ga ik het nog een jaartje met een paar basiszinnetjes doen 😉 Ik kreeg ook nog de tip om Colombiaanse serie op YouTube te kijken dus dat ga ik nu alvast oppakken 🙂

 2. Hoi, ik ben nu bijna 9 maanden door Zuid-Amerika aan het reizen en voor mijn trip sprak ik geen woord Spaans. Hier ben ik 2 weken naar een school gegaan in Colombia en heb ik later nog een keer een week Spaanse prive les gehad. Nu kan ik al aardig een woordje Spaans spreken.. Niet dat ik vloeiend ben en grammaticaal het super goed doe, nee. Maar dat maakt in deze taal weinig uit. Als jij de basis een beetje kent in de tegenwoordige tijd dan kan je je al super gemakkelijk verstaanbaar maken hier. Het maakt ze niet uit of je de goede vervoegingen gebruikt enz, dat is zo fijn van deze taal en de mensen die het spreken, iedereen is super geduldig en wil je helpen! 😊

  Mijn tips:
  * Ga Spaans leren als je in een land ben waar ze Spaans spreken, dan leer je veel sneller omdat je het gelijk toe kan passen! Een vriend van mij had een basis cursus gedaan in NL voor veel geld en toen ie uiteindelijk ook hier in Zuid-Amerika is gaan reizen bleek ie er maar weinig nog van te weten dus is ie hier weer naar school gegaan. Dubbele kosten dus… De basis zinnetjes een beetje leren via boeken, prima, maar de kern enz van grammaticale dingen zou ik in het land zelf doen.
  * Stop jezelf in situaties waar je met locals bent en er eigenlijk alleen maar Spaans wordt gesproken. Dit is lastig ik weet het, maar je leert dan zo snel!! In mijn reis ben ik meerdere malen vrijwilligerswerk (via WorkAway) gaan doen, bij een familie in huis bijv of een project in de natuur..
  * Couchsurfing door locals te ontmoeten. Je hebt zelfs een website waar je bij mensen gratis mag slapen in ruil voor hulp met taal. Jij helpt hun met Engels en zij jou met Spaans en je slaapt er gratis! Ik weet even de naam niet meer maar als je gaat googlen kan je vast wat vinden 😉
  * Language Exchange meetings in NL. Er zijn verschillende plekken waar wekelijks een language exchange avond wordt gehouden. Ik vond er 1 in Utrecht maar je hebt zo overal! Ook dit kan ik aanraden om daarheen te gaan. Kan je oefenen wat je geleerd hebt ☺
  * Wees niet bang om fouten te maken. Wat jij erin stopt krijg je er ook voor terug. Dat ik nu aardig een woordje Spaans kan komt alleen maar omdat ik mij er zelf toe heb gezet om het te leren. Ik praatte met taxi chauffeurs in het Spaans om te oefenen, op de markt, met andere reizigers. Ik kon ervoor kiezen om telkens in het Engels te praten maar dit deed ik juist niet. Uit je comfort zone stappen is THE KEY van dit alles 😄

  Succes!!! 👍
  Waar gaat je Wereldreis heen?? 😊

  Groetjes uit Chili!
  Nadine

  1. Hoi Nadine,

   Wauw, wat een lange reactie! Te gek!! Wat stoer dat jij gewoon zonder Spaans begonnen bent en je inmiddels prima kunt redden.

   Je tips zijn heel fijn! Ik wil het couchsurfen wel eens proberen inderdaad, lijkt me sowieso fijn, omdat je dan echt meer lokale ins en outs te horen krijgt en het land hierdoor op een andere manier leert kennen. En je laatste tip is echt waar het om gaat denk ik: uit mijn comfort zone en GO!!

   Ik weet nog niet waar mijn wereldreis naartoe gaat, maar het zou goed kunnen dat dit midden- en zuid-amrika wordt.

   Hoe lang ben jij al onderweg? En wat zijn je verdere plannen? Heb je toevallig ook een blog?

   Groepjes, Willemijn

   1. Hoi Willemijn,
    Leuk om je reactie te lezen op mn ellenlange tips verhaal, haha 😉 Ik wilde gewoon graag die dingen met je delen toen ik je artikel las.

    Couchsurfing is inderdaad fijn, ook wel spannend hoor, maar gaat vooral om je intuïtie te volgen. Heel het reizen eigenlijk! Dat is zo belangrijk. WorkAway kan ik ook echt aanraden. Zoveel verschillende dingen en plekken waar je heen kan. En vaak leer je er zelf weer nieuwe dingen bij zoals ik nu hier in Chili. Schapen verzorgen bijv, tuinieren, van alles 😅

    Ik ben al 9 maanden onderweg nu. Ben alleen naar Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en Chili geweest. Tijdens het reizen kwam ik erachter dat ik een langzame reiziger ben en liever langer op plekken blijf dan de gemiddelde backpacker. Zo kon ik echt de cultuur ervaren van een land en niet alleen de highlights afstrepen.

    Ik heb een blog ja, maar die gaat dieper in op mijzelf dan alleen de plekken waar ik ben geweest. Ik houd van schrijven en ben een meid van veel woorden dus schrik niet van de lange verhalen die ik heb geschreven 😉 mn blog is journeyofnadine.wordpress.com

    Helaas komt er eind juni een einde aan mijn reis en ga ik weer terug naar NL. Als je meer wil horen over mijn avonturen enz, dan kunnen we best een keer een koffie’tje doen als ik weer terug ben 😄

    Groetjes, Nadine

Geef een reactie